Όταν η υπόφυση δημιουργεί καλοήθη όγκο, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις αφορά σε αδένωμα του πρόσθιου λοβού. Η ανάπτυξη του όγκου είναι αργή αλλά μόλις διαγνωστεί πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να μην υπάρξουν μόνιμα προβλήματα στην όραση και για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία της υπόφυση στην παραγωγή των αναγκαίων για τον οργανισμό, ορμονών. Το πρόβλημα συνήθως διαπιστώνεται με διαταραχές στην όραση, οι οποίες σταδιακά μπορεί να φθάσουν μέχρι την τύφλωση.
Το αδένωμα υπόφυσης, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ορμονικές διαταραχές, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους ακόμη και για τη ζωή του ασθενούς. Επίσης, η συνεχής αύξηση του αδενώματος μέσα στην κρανιακή κοιλότητα, εγκυμονεί κινδύνους για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Μόνο στη σπάνια περίπτωση αιμορραγίας του αδενώματος που εκδηλώνεται με έντονο, ξαφνικό πονοκέφαλο, εμετό, πόνο στον αυχένα, προβλήματα στην όραση κ.α , απαιτείται επείγουσα επέμβαση.
Το αδένωμα υπόφυσης, αφαιρείται από τον νευροχειρουργό με διασφηνοειδική προσπέλαση δια μέσου της μύτης. Σε περίπτωση όμως που το αδένωμα είναι παραμελημένο και έχει μεγαλώσει πολύ, μπορεί να είναι αναγκαία για την αφαίρεσή του, η κρανιοτομία.