Επισκληρίδιο αιμάτωμα

Επισκληρίδιο αιμάτωμα

Το επισκληρίδιο αιμάτωμα είναι μια βλάβη του εγκεφάλου που προκαλείται από τη ρήξη ενός αγγείου (αρτηρίας ή φλέβας) στον επισκληρίδιο χώρο, συνήθως εξαιτίας ενός κατάγματος του κρανίου. Μπορεί να αποβεί θανατηφόρο, εάν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί άμεσα. Εξαιτίας εξωτερικής πίεσης που υφίσταται ο εγκέφαλος, δημιουργείται συσσώρευση αίματος ανάμεσα στην σκληρή εξωτερική μεμβράνη (σκληρά μήνιγγα) που προστατεύει το κεντρικό νευρικό σύστημα κάτω από το κρανίο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την παρεκτόπιση του εγκεφάλου και την πίεση του στελέχους στην εντομή του σκηνιδίου, με αποτέλεσμα το κώμα και τον θάνατο.

Για την επείγουσα αντιμετώπιση ενός ασθενούς με επισκληρίδιο αιμάτωμα, καλό είναι οι συνοδοί να γνωρίζουν ότι μετά από την πρώτη απώλεια αισθήσεων και πιθανής αμνησίας, ο ασθενής επανέρχεται σχεδόν πλήρως και στη συνέχεια αρχίζει η ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου συνείδησης (φωτεινό διάλειμμα).

Το επισκληρίδιο αιμάτωμα αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στις επόμενες ώρες και αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση, προκαλεί μετατόπιση στον εγκέφαλο ή σύνθλιψη στο κρανίο.

Εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί επειγόντως σε διαγνωστικές εξετάσεις και αμέσως μετά σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να καταλήξει.

Ο νευροχειρουργός διενεργεί κρανιοτομή για την αφαίρεση (παροχέτευση) του αίματος που έχει συγκεντρωθεί ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο, καθώς και ο καυτηριασμός του του αγγείου που αιμορραγεί.

Εάν η επέμβαση διενεργηθεί γρήγορα, τότε ο ασθενής μπορεί να έχει καλή έκβαση. Εάν καθυστερήσει και εγκατασταθούν σημεία πίεσης του εγκεφαλικού στελέχους τότε αυξάνεται σημαντικά η θνητότητα και η νοσηρότητα.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270