Για την επείγουσα αντιμετώπιση ενός ασθενούς με επισκληρίδιο αιμάτωμα, καλό είναι οι συνοδοί να γνωρίζουν ότι μετά από την πρώτη απώλεια αισθήσεων και πιθανής αμνησίας, ο ασθενής επανέρχεται σχεδόν πλήρως και στη συνέχεια αρχίζει η ραγδαία επιδείνωση του επιπέδου συνείδησης (φωτεινό διάλειμμα).
Το επισκληρίδιο αιμάτωμα αναπτύσσεται ραγδαία μέσα στις επόμενες ώρες και αυξάνει την ενδοκρανιακή πίεση, προκαλεί μετατόπιση στον εγκέφαλο ή σύνθλιψη στο κρανίο.
Εάν ο ασθενής δεν υποβληθεί επειγόντως σε διαγνωστικές εξετάσεις και αμέσως μετά σε χειρουργική επέμβαση, μπορεί να καταλήξει.
Ο νευροχειρουργός διενεργεί κρανιοτομή για την αφαίρεση (παροχέτευση) του αίματος που έχει συγκεντρωθεί ώστε να μειωθεί η πίεση που ασκείται στον εγκέφαλο, καθώς και ο καυτηριασμός του του αγγείου που αιμορραγεί.
Εάν η επέμβαση διενεργηθεί γρήγορα, τότε ο ασθενής μπορεί να έχει καλή έκβαση. Εάν καθυστερήσει και εγκατασταθούν σημεία πίεσης του εγκεφαλικού στελέχους τότε αυξάνεται σημαντικά η θνητότητα και η νοσηρότητα.