Νευραλγία τριδύμου

Νευραλγία τριδύμου

Το τρίδυμο είναι αισθητικό νεύρο και τροφοδοτεί το πρόσωπο, τον κερατοειδή και τα δόντια, τις μήνιγγες και τις αρτηρίες του εγκεφάλου.

Η νευραλγία τριδύμου εμφανίζεται με πόνο  στο πρόσωπο, σύντομες αλλά πολύ έντονες παροξυσμικές κρίσεις που κατά διαστήματα είναι επαναλαμβανόμενες. Εντοπίζεται στο κάτω ή άνω χείλος, στην κάτω οδοντοστοιχία,  στην υπερώα, στη μύτη, στους οφθαλμούς, συνήθως σε ανθρώπους άνω των 40 ετών.

Η νευραλγία τριδύμου είναι συνήθως αποτέλεσμα της συμπίεσης της ρίζας του νεύρου από έναν αρτηριακό κλάδο. Ενίοτε συνδέεται με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και την υπέρταση.

Μετά τον διαγνωστικό έλεγχο που επιβεβαιώνει τη νευραλγία τριδύμου και εφόσον δεν έχουν αποδώσει οι φαρμακευτικές θεραπείες, η πάθηση αντιμετωπίζεται χειρουργικά. 

Η σύγχρονη νευροχειρουργική αντιμετωπίζει τη νευραλγία τριδύμου, αναλόγως της κάθε περίπτωσης, με τον μόνιμο διαχωρισμό του αγγείου από το νεύρο (μικροαγγειακή αποσυμπίεση της ρίζας του τριδύμου) από τις αρτηρίες, φλέβες ή συμφύσεις που την πιέζουν.

Για την αποσυμπίεση, τοποθετούνται μικρά μοσχεύματα  Teflon. Η ανακούφιση του ασθενούς είναι άμεση και τα αποτελέσματα επιτυχίας πολύ υψηλά (άνω του 80%).

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270