Το χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα μπορεί να είναι αυτόματο ή τραυματικό (από χτύπημα στο κεφάλι που έδωσε συμπτώματα κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων). Όταν λόγω καθυστερημένης εκδήλωσης προβλημάτων (αδυναμία κίνησης, νευρολογικά προβλήματα, ακόμη και λήθαργος,) ο ασθενής υποβάλλεται σε διαγνωστικές εξετάσεις που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μεγάλου αιματώματος, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί χειρουργικά.
Η σύγχρονη νευροχειρουργική αντιμετωπίζει την ανάγκη παροχέτευσης του αιματώματος χωρίς διασωλήνωση, παρά μόνο με τοπική αναισθησία ή με ελαφρά ενδοφλέβια νάρκωση, γεγονός που επιτρέπει να υποβληθούν σε επέμβαση και ασθενείς με βεβαρημμένη κατάσταση υγείας ή μεγάλης ηλικίας.
Ο νευροχειρουργός χρησιμοποιεί τη μέθοδο της κρανιοανάτρησης. Δηλαδή, ανοίγει με ειδικό τρυπάνι μία οπή μόλις ενός εκατοστού στο κρανίο, ανοίγει τη σκληρά μήνιγγα. Τοποθετείται καθετήρας με βαλβίδα για σταδιακή παροχέτευση του αιματώματος. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η τεχνική έχει μικρότερα ποσοστά υποτροπών.
Ο ασθενής ανακτά τις δυνάμεις του άμεσα και κινητοποιείται την ίδια ημέρα. Συνήθως εξέρχεται σε δύο ημέρες, μετά από έλεγχο με αξονική τομογραφία.