Οσφυϊκή μικροδισκεκτομή για αντιμετώπιση δισκοκήλης

Οσφυϊκή μικροδισκεκτομή για αντιμετώπιση δισκοκήλης

Η οσφυική μικροδισκεκτομή αποτελεί μια σύγχρονη νευροχειρουργική μέθοδο για την αντιμετώπιση της δισκοκήλης. Στόχο έχει να αποσυμπιέσει τη νευρική ρίζα και να ανακουφίσει άμεσα από τον χρόνιο πόνο του ασθενή στα κάτω άκρα, ο οποίος δεν έχει υποχωρήσει με συντηρητικές θεραπείες.

Η αποτελεσματικότητα της επέμβασης είναι μεγαλύτερη εάν η δισκοκήλη δεν είναι παραμελημένη για πολύ μακρύ χρονικό διάστημα και αποτελεί το gold standard στην αντιμετώπιση της δισκοκήλης, παγκοσμίως.

Με την χειρουργική επέμβαση της μικροδισκεκτομής, ο νευροχειρουργός πραγματοποιεί μια πολύ μικρή τομή 1,5-2 εκατοστών στην πλάτη, στο ύψος της οσφυικής μοίρας. Δια μέσου της τομής, με τη χρήση μικροσκοπίου και μικρεργαλείων διενεργεί τη μικροδισκεκτομή. Με το ενδοσκόπιο διασφαλίζει την πολύ καλή ορατότητα και με λεπίδα αφαιρεί μόνο ένα μικρό τμήμα οστού από τον μεσοσπονδύλιο δίσκο που βρίσκεται γύρω από την νευρική ρίζα, ώστε να δημιουργηθεί χώρος και να σταματήσει η συμπίεση που προκαλεί τον πόνο. Η επέμβαση ολοκληρώνεται χωρίς καμία βλάβη στις αρθρώσεις, τους σύνδεσμοι και τους μύες.

Εναλλακτικά, για τις πολύ πλάγιες ενδοτριμματικές δισκοκήλες, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ενδοσκόπιο.

Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι απαιτείται και αντικατάσταση των μεσοσπονδύλιων δίσκων με τεχνητούς δίσκους, διενεργείται ταυτόχρονα και δισκοπλαστική.

Ο ασθενής κινητοποιείται συνήθως τηνίδια ημέρα και εξέρχεται την επομένη. Επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητες σε 3-4 εβδομάδες.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270