Ενδοκράνια υπέρταση καλοήθης

Ενδοκράνια υπέρταση καλοήθης

Η καλοήθης ή ιδιοπαθής ενδοκράνια υπέρταση εμφανίζεται όταν η πίεση στο εσωτερικό του κρανίου αυξάνει χωρίς αιτιολογία. Εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται σε αδυναμία απορρόφησης τη ς υπάχουσας περίσσειας ποσότητας εγκεφαλονωτιαίου υγρού εντός του κρανίου. Εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες αλλά συχνότερα σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που είναι παχύσαρκες. Η πάθηση εγκυμονεί κινδύνους κυρίως δε την απώλεια όρασης λόγω οιδήματος οπτικής θηλής και ατροφίας οπτικού νεύρου.

Η συμπτωματολογία της περιλαμβάνει πονοκεφάλους που προέρχονται από το πίσω μέρος των ματιών και επιδεινώνονται με την κίνηση τους, θολή όραση, τύφλωση για κλάσματα δευτερολέπτου, διπλωπία, φωτοψία αλλά και ήχους στα αυτιά.

Η καλοήθης ενδοκρανιακή υπέρταση εάν δεν γίνει κατορθωτό να αντιμετωπιστεί με απώλεια βάρους και φάρμακα, αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση για τη μείωση της πίεσης γύρω από το οπτικό νεύρο.

Η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την Optic fenestration θήκη νεύρων: Με την αφαίρεση τμήματος της μεμβράνης που περιβάλλει το οπτικό νεύρο στο ένα μάτι, διαφεύγει το πλεονάζον εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) και η όραση στο 85% των περιπτώσεων σταθεροποιείται ή βελτιώνεται και για τους δύο οφθαλμούς. Η επέμβαση , ωστόσο, κατά 15% μπορεί και να αυξήσει τα προβλήματα όρασης.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270