Αυχενική μικροδισκεκτομή – δισκοπλαστική

Αυχενική μικροδισκεκτομή – δισκοπλαστική

Η αυχενική μικροδισκεκτομή και η δισκοπλαστική, αποτελούν επεμβάσεις μικροχειρουργικής με εξαιρετικά αποτελέσματα, γρήγορες, αναίμακτες, χωρίς τραυματισμό μυών και ιστών. Πραγματοποιούνται για την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού (αυχενική μυελοπάθεια) και των εξερχόμενων νευρικών ριζών. Ταυτοχρόνως, μειώνουν σταδιακά, τα φορτία που δέχονται γειτονικοί δίσκοι ώστε να μην υποστούν και αυτοί βλάβη. Αποτελούν επέμβαση ανακούφισης και αποκατάστασης για δισκοκήλη, ή αυχενική σπονδύλωση και επιτυγχάνουν την αποκατάστασης της ανατομίας της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης (λόρδωση).

Η μικροδισκεκτομή απευθύνεται σε όλους τους ασθενείς με προβλήματα στην αυχενική μοίρα. Η αντικατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου με σταθερό κλωβό ή τεχνητό δίσκο (δισκοπλαστική) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες (ηλικία, ζακχαρώδης διαβήτης κ.α.).

Ωστόσο, επειδή συνδυαστικά η μικροδισκεκτομή και η δισκοπλαστική έχουν το πλεονέκτημα να μην προκαλούν μετεγχειρητικά οστεόφυτα και διατηρούν την κινητικότητα του δίσκου χωρίς να φορτίζουν τους γειτονικούς.

Πώς γίνεται η επέμβαση

Η επέμβαση πραγματοποιείται στο χειρουργείο με γενική νάρκωση, αλλά είναι αναίμακτη και με ελάχιστο μετεγχειρητικό πόνο, ενώ ο ασθενής αναχωρεί για το σπίτι του την επόμενη ημέρα και επιστρέφει στις δραστηριότητές του σε 4 εβδομάδες συνήθως.

Ο νευροχειρουργός με μια μικρή τομή 2,5 cm από τη μέση γραμμή και δεξιά, εισάγει μικροσκόπιο και μικροεργαλεία στο σημείο των αυχενικών σπονδύλων και του δίσκου, χωρίς να κόψει μύες ή αγγεία. Με την βοήθεια ακτινοσκοπικού μηχανήματος C-ARM ελέγχεται επιτόπου ο μεσοσπονδύλιος χώρος. Στη συνέχεια, με μικρολεπίδα, ο εξωτερικός ινώδης δακτύλιος του δίσκου και αφαιρείται ο εσωτερικός του πυρήνας προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος και να αποσυμπιεστούν νωτιαίος μυελός και οι νευρικές ρίζες.

Εάν κριθεί αναγκαίο, τοποθετείται μεταξύ των σπονδύλων τεχνητός δίσκος αυχένα ο οποίος διατηρεί και το διάστημα αλλά και την κινητικότητα της αυχενικής μοίρας ή σταθερός κλωβός από PEEK.

Σε ασθενείς με προβλήματα αστάθειας της αυχενικής μοίρας, μπορεί να απαιτείται η ταυτόχρονη τοποθέτηση σταθερού κλωβού και πλάκας με βίδες για να αποφευχθεί η σπονδυλολίσθηση και να διατηρηθεί το μεσοσπονδύλιο διάστημα.

Video - Παρουσιάσεις του ιατρού

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270