Σπονδυλοδεσία αυχενική και οσφυική (πρόσθια- οπίσθια)

Σπονδυλοδεσία αυχενική και οσφυική (πρόσθια- οπίσθια)

Παρά την τεράστια πρόοδο που σημειώνουν η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική και η μικροχειρουργική, υπάρχουν περιπτώσεις όπου ο νευροχειρουργός είναι υποχρεωμένος από τα δομικά χαρακτηριστικά της σπονδυλικής στήλης να επιλέξει την χειρουργική επέμβαση της σπονδυλοδεσίας, δηλαδή του ανοιχτού χειρουργείου με γενική νάρκωση και όχι την σπονδυλοπλαστική ή κυφοπλαστική.

Η σπονδυλοδεσία εφαρμόζεται στην αυχενική και οσφυική μοίρα όταν ο ασθενής εμφανίζει αστάθεια (σπονδυλολίσθηση) λόγω μη φυσιολογικής κινητικότητας μεταξύ δύο σπονδύλων ως συνέπεια εκφύλισης ή κάκωσης. Επίσης, λόγω αυχενικής σπονδύλωσης ή οσφυϊκής στένωσης που εμφανίζεται σε προχωρημένες ηλικίες και προκαλεί έντονο πόνο και αναπηρία. Τέλος σε βαριές σκολιώσεις, εφηβικές, συγγενείς ή εκφυλιστικές.

Η επέμβαση

Κατά την επέμβαση, επιλέγεται αναλόγως του περιστατικού, η πρόσθια ή η οπίσθια προσπέλαση. Διενεργείται πλήθος χειρουργικών παρεμβάσεων, ενώ τοποθετούνται βίδες και ράβδοι από τιτάνιο, το οποίο είναι συμβατό με τον μαγνητικό τομογράφο.

Στόχος της επέμβασης, είναι η αποσυμπίεση των νευρικών δομών και την σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης. Να σημειωθεί όμως ότι και στη σπονδυλοδεσία, έχουν βελτιωθεί τόσο οι τεχνικές, ώστε το αποτέλεσμα για τον ασθενή να είναι πολύ καλύτερο από το αντίστοιχο του πρόσφατου παρελθόντος .

Η επέμβαση διενεργείται στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία. Με τη διεγχειρητική ακτινοσκοπική απεικόνιση με C-ARM , ο χειρουργός βλέπει σε δύο επίπεδα και σε πραγματικό χρόνο το σύνολο της σπονδυλικής στήλης. Παρέχεται έτσι, η πλήρης αποκάλυψη της ανατομίας της σπονδυλικής. Εντοπίζονται αμέσως όλοι οι σπόνδυλοι στους οποίους θα γίνει η σπονδυλοδεσία με τη χρήση κοχλιών από τιτάνιο. Ο κίνδυνος λάθους – από υψηλού κινδύνου στο πρόσφατο παρελθόν -εκμηδενίζεται, ο χρόνος της επέμβασης μειώνεται σε λιγότερο από το μισό, όπως και η νοσηρότητα του ασθενούς.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270