Κρανιοτομία – κρανιεκτομία για όγκο εγκεφάλου

Κρανιοτομία – κρανιεκτομία για όγκο εγκεφάλου

Κρανιοτομία

Η ενδοκράνια βλάβη ανεξαρτήτως του λόγου που την προκάλεσε, αποτελεί επείγουσα κατάσταση καθώς το αιμάτωμα που δημιουργείται αυξάνει την πίεση στον εγκέφαλο και τα ευπαθή εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να υποστούν ανεπανόρθωτη ζημία. Η ενδοκράνια βλάβη πρέπει αμέσως να εκτιμηθεί διαγνωστικά με αξονική εγκεφάλου και εάν κριθεί αναγκαίο, ο ασθενής να διασωληνωθεί αμέσως και να οδηγηθεί στο χειρουργείο ή να παραμείνει υπό συνεχή παρακολούθηση στην κλινική και να χειρουργηθεί σε δεύτερο χρόνο που ο νευροχειρουργός εκτιμά ως καταλληλότερο.

Εάν απαιτείται κρανιοτομία, αυτή διενεργείται με την αφαίρεση (και επανατοποθέτηση στο τέλος της επέμβασης ενός τμήματος του κρανίου μέσα από το οποίο με τη χρήση μικροσκοπίου και μικροεργαλείων (καθώς και με τη χρήση όταν απαιτείται Navigator, Cusa κλπ) αντιμετωπίζεται η βλάβη (όγκος, αιματώματα κλπ) με μικροχειρουργική τεχνική χωρίς να προκληθούν επιπλέον βλάβες στον εγκέφαλο.

Μετεγχειρητικά, συνήθως, ο ασθενής νοσηλεύεται για μία ημέρα στη ΜΕΘ όπου και αφυπνίζεται σταδιακά και ελέγχεται.

Κρανιεκτομία

Η κρανιεκτομία, εφαρμόζεται συνήθως σε καταστάσεις όπου η ενδοκράνια πίεση δεν ελέγχεται με φαρμακευτικά μέσα (π.χ. εγκεφαλικό οίδημα, μεγάλο ισχαιμικό επεισόδιο κ.α), οπότε και αφαιρείται ένα τμήμα του κρανίου προκειμένου να δοθεί χώρος στον εγκέφαλο.

Το τμήμα του κρανίου φυλάσσεται συνήθως στην κοιλιακή χωρα και επανατοποθετείται σε δεύτερο χρόνο ή τοποθετείται πλαστικό μόσχευμα (ακρυλικό), ώστε να καλυφθεί το έλλειμμα.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270