Υδροκεφαλία

Υδροκεφαλία

Όταν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό (ΕΝΥ) που παράγεται δεν μπορεί να απορροφηθεί στο σύνολό του και παραμένει υπό πίεση στις κοιλίες του εγκεφάλου, τότε η κατάσταση αυτή ονομάζεται υδροκεφαλία.

Στα πολύ μικρά παιδιά τα συμπτώματα που οδηγούν σε έλεγχο για υδροκεφαλία είναι η ραγδαία αύξηση της περιμέτρου της κεφαλής, η αλλαγή του σχήματος με μετωπιαία προεξοχή και η έντονη διαστολή των φλεβών του τριχωτού. Σε μεγαλύτερα παιδιά, εκδηλώνεται με πονοκέφαλο, εμέτους, αλλαγή συμπεριφοράς, οφθαλμοκινητική πάρεση, κ.α. Στους ενήλικές εκδηλώνεται με απώλεια της πρόσφατης μνήμης, δυσχέρεια στη βάδιση, συχνουρία, επιτακτική ούρηση ή ακράτεια ούρων και συχνά συγχέεται με τη νόσο του Alzheimer.

Για τη διάγνωση της πάθησης, συνιστώνται εργαστηριακές εξετάσεις, ακτινογραφία κρανίου, αξονική τομογραφία, μαγνητική τομογραφία και για τα νεογνά, υπέρηχος.

Εάν διαγνωστεί υδροκεφαλία, απαιτείται η παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ) και αναλόγως του αιτίου, επέμβαση για την αφαίρεση του όγκου ή της δυσπλασίας που προκαλεί την απόφραξη.

Η υδροκεφαλία μπορεί να είναι:

Υδροκεφαλία φυσιολογικής πίεσης

Στους ενήλικες, εμφανίζεται μια ιδιαίτερη μορφή υδροκεφαλίας που ονομάζεται υδροκεφαλία φυσιολογικής πίεσης. Στην υδροκεφαλία αυτή, παρατηρείται μόνιμη διόγκωση που παρουσιάζουν οι κοιλίες του εγκεφάλου.

Τα συμπτώματα είναι αστάθεια, διαταραχές μνήμης και απώλεια ούρων.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει τοποθέτηση κοιλιοπεριτοναϊκής βαλβίδας με ρυθμιζόμενη παροχέτευσης του ΕΝΥ και χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση των αιτίων που την προκαλούν.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270