Διασφηνοειδής προσπέλαση για όγκο υπόφυσης

Διασφηνοειδής προσπέλαση για όγκο υπόφυσης

Ο όγκος υπόφυσης είναι καλοήθης όγκος του αδένα υπόφυσης, ο οποίος βρίσκεται στη βάση του κρανίου.

Η σύγχρονη νευροχειρουργική αντιμετωπίζει τη θεραπεία του όγκου υπόφυσης και των μεταστάσεων στην περιοχή της υπόφυσης, με τη μικροχειρουργική διασφηνοειδή προσπέλαση που προσφέρει άριστα αποτελέσματα ως προς την αντιμετώπιση της πάθησης. Η διασφηνοειδής προσπέλαση, είναι μία μέθοδος ελάχιστα τραυματική, μειώνει εντυπωσιακά πιθανότητες επιπλοκών και τον χρόνο νοσηλείας του ασθενούς.

Η προσπέλαση στην περιοχή του όγκου, γίνεται δια μέσου της μύτης (τα εργαλεία διέρχονται από τη μία ή τις δυο ρινικές οπές). Εισάγεται ειδικό ενδοσκόπιο που καθοδηγεί οπτικά τον χειρουργό, διευρύνει το οπτικό του πεδίο, παρέχοντας λεπτομερή απεικόνιση της ανατομίας της περιοχής και του όγκου ο οποίος αφαιρείται με μικροχειρουργικά εργαλεία, από το ίδιο σημείο προσπέλασης.

Η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών από τη διασφηνοειδή προσπέλαση έναντι της κλασικής χειρουργικής (αυξημένος κίνδυνος εμβολισμού, μετεγχειρητικός πόνος, τομή του ρινικού διαφράγματος κ.α) είναι σχεδόν αμελητέα και αντιμετωπίσιμα.

Αποτελεί την πρώτη επιλογή για τα αδενώματα της υπόφυσης στο 90% περίπου των περιπτώσεων. Η διασφηνοειδής προσπέλαση χρησιμοποιείται επίσης για την αφαίρεση αποστημάτων από την περιοχή της υπόφυσης, απομάκρυνση κρανιογαρυγγιώματος, μηνιγγιώματος, γλοιώματος, αραχνοειδούς κύστης και νευρινώματος τριδρύμου.

Video - Παρουσιάσεις του ιατρού

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270