Η κυφοπλαστική – σπονδυλοπλαστική, είναι μια διαδερμική, δηλαδή ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που διενεργεί ο νευροχειρουργός για την αντιμετώπιση οστεοπορωτικών ή τραυματικών καταγμάτων της σπονδυλικής στήλης . Η μέθοδος χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση όγκων σε σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης και σε επώδυνα αιμαγγειώματα.

Με την κυφοπλαστική επιτυγχάνεται η εξαφάνιση ή (αναλόγως του κατάγματος) η μείωση του πόνου του ασθενούς και άμεσα η ανάκτηση της χαμένης κινητικότητάς του. Η επέμβαση διαρκεί συνήθως 30 λεπτά, η νοσηλεία ολοκληρώνεται αυθημερόν και ο/η ασθενής κινητοποιείται άμεσα και επιστρέφει στις συνήθεις δραστηριότητές του στις επόμενες 2-3 ημέρες.

 

Πώς διενεργείται

Ο νευροχειρουργός, εισάγει διαδερμικά μια λεπτή βελόνα (καθετήρας) στο σώμα του σπονδύλου και στη συνέχεια εγχύει διαμέσου αυτής, ειδικό πολυμερές (PMMA) το οποίο έχει την ιδιότητα σε λίγα λεπτά να γίνεται εξαιρετικά ανθεκτικό συμπαγές υλικό. Ο ασθενής ανακουφίζεται άμεσα από τους πόνους και η κύφωση βελτιώνεται σημαντικά.

Η επιτυχία είναι άμεσα αντιληπτή και από τον ίδιο τον ασθενή και απεικονιστικά επιβεβαιώνεται με απλή ακτινογραφία, την επόμενη ημέρα.

Video - Παρουσιάσεις του ιατρού

Δείτε εδώ

Eνδεικτικά περιστατικά κυφοπλαστικής του ιατρού