Συρραφή διατομής περιφερικού νεύρου

Συρραφή διατομής περιφερικού νεύρου

Η βλάβη στα περιφερικά νεύρα είναι αποτέλεσμα συνήθως τραυματισμού και μάλιστα ανθρώπων νεαρής ηλικίας. Στόχος του νευροχειρουργού, είναι η αποκατάσταση της βλάβης προκειμένου να αναγεννηθούν τα κατεστραμμένα νεύρα και να αποκατασταθούν οι λειτουργίες στην κίνηση και την αισθητικότητα των πληγέντων μελών.

Οι νέες τεχνικές για τη συρραφή διατομής των περιφερικών νεύρων, που εφαρμόζουν έμπειροι στη μικροχειρουργική, νευροχειρουργοί, έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη μείωση της βλάβης των νεύρων και την αποκατάσταση της φυσιολογικής ζωής των ασθενών.

Τα περιφερικά νεύρα (νευράξονες ή νευρικές ίνες), διατρέχουν το σώμα και μεταδίδουν εντολές του εγκεφάλου σε συγκεκριμένους μυς, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούνται για κινήσεις ανάλογα με τις εντολές που λαμβάνουν. Ταυτόχρονα, τα νεύρα διαβιβάζουν πληροφορίες που μεταδίδει το δέρμα (πόνος, ψύχος, θερμότητα, πίεση) στον εγκέφαλο.

Εάν ένα νεύρο κοπεί και δεν αποκατασταθεί, τότε οι νευρομυϊκές πλάκες νεκρώνονται, οι μύες ατροφούν και η κίνηση διακόπτεται. Σκοπός της νευροχειρουργικής αποκατάστασης, είναι το νεύρο να επανασυνδεθεί, διότι έχει την ιδιότητα να αναγεννάται μόνο του και επαναφέρει τις λειτουργίες στην μυϊκή εκείνη ομάδα για την οποία μεταφέρει εντολές από τον εγκέφαλο. Ωστόσο, η αυτόματη αυτή αναγέννηση γίνεται σταδιακά. Οι νεαρές νευρικές ίνες (νευράξονες) μεγαλώνουν κατά 1 χιλιοστό την ημέρα και πρέπει να φθάσουν στο περιφερικό όργανο που «καθοδηγούν» (χέρι, δάκτυλο, πόδι κλπ) μέσα σε έξι μήνες, διότι αλλιώς, το άκρο θα νεκρωθεί (χρόνος ζωής της νευρομυϊκής πλάκας).

Η απόσταση του κομμένου νεύρου από το άκρο –εντολολήπτη είναι το καθοριστικό στοιχείο για την έκβαση της επέμβασης. Όσο πιο κοντά βρίσκονται, τόσο καλύτερη είναι η πρόβλεψη για την ταχύτητα αποκατάστασης της βλάβης.

Τι επιτυγχάνει η σύγχρονη νευροχειρουργική

Η συρραφή ενός κομμένου ή σοβαρά τραυματισμένου περιφερικού νεύρου, πραγματοποιείται με τη βοήθεια της μικροχειρουργικής. Ο εξειδικευμένος και έμπειρος νευροχειρουργός με τον κατάλληλο εξοπλισμό, εισέρχεται διαδερμικά στο σημείο διατομής του νεύρου που βλέπει σε υπερμεγένθυση με τα μικροεργαλεία που έχει εισάγει. Συρράπτει το νεύρο με μικροράμματα (ΛΟ-Ο) και ελάχιστη αιμορραγία εκ μέρους του ασθενούς, ο οποίος μπορεί πολύ πιο γρήγορα από τις παλιές κλασικές μεθόδους να επιστρέψει σπίτι του και στην καθημερινότητά του, με σχετικές οδηγίες από τον ιατρό. Μπορεί να απαιτηθεί και η λήψη μοσχεύματος, αν το έλλειμμα είναι μεγάλο, από το πόδι.

Υπάρχουν όμως και οι περιπτώσεις όπου το κομμένο νεύρο βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των 180 χιλιοστών τα οποία πρέπει να αναγεννηθούν σε διάστημα έξι μηνών για να μη νεκρωθεί το σημείο που δέχεται τις εντολές από το συγκεκριμένο νεύρο. Για να μη συμβεί αυτό και προκειμένου να κερδηθεί χρόνος για την αναγέννηση των νεύρων, ο νευροχειρουργός τοποθετεί ηλεκτρικό ή ατομικό (με μπαταρίες) νευροδιεγέρτη. Η ηλεκτροθεραπεία σε συνδυασμό με την φυσικοθεραπεία, μεγιστοποιούν τα αποτελέσματα για την υποστηρικτική διέγερση μυών και νεύρων ώστε να μην επέλθει νέκρωση, μέχρι να φτάσει στο σημείο υποδοχής το αναπτυσσόμενο νέο νεύρο.

Η συνδυαστική μικροχειρουργική με τη νευροδιέγερση, έχει επιφέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση ακρωτηριασμένων περιφερικών νεύρων και στην επαναλειτουργία ζωτικών οργάνων του σώματος.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270