Το 10% των ασθενών με καρκίνο σε άλλη πρωτοπαθή εστία, εμφανίζουν μετάσταση στη σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο μυελό, κάποια στιγμή. Συνήθεις εστίες μεταστάσεων, είναι ο προστάτης ή ο μαστός.

Η διάγνωση γίνεται όταν τα συμπτώματα ενοχλήσουν τον ασθενή. Αυτά συνήθως είναι ο πόνος στην πλάτη που χειροτερεύει τη νύχτα ή κατά την αφύπνιση και δεν αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Αντανακλά στα άνω ή κάτω άκρα και μπορεί να προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή παράλυση κ.α

Η χειρουργική αντιμετώπιση των μεταστάσεων στοχεύει στην αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού των νεύρων με ή χωρίς σπονδυλοδεσία, για στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Ανακουφίζει σημαντικά από τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η χειρουργική αντιμετώπισή τους εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία. Επίσης, είναι λύση εκλογής, όταν υπάρχει παθολογικό κάταγμα με μετατόπιση του σπονδυλικού σωλήνα . Απαιτείται η σταθεροποίησή του για να μην οδηγηθεί σε παράλυση ο ασθενής. Χειρουργική επέμβαση ( βιοψία δια βελόνης) διενεργείται και όταν δεν έχει διαγνωστεί η πρωτοπαθής εστία, για ταυτοποίηση.

Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το προσδόκιμο ζωής, είναι αυτά που καθορίζουν για τον νευροχειρουργό, την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης.

Η σπονδυλοπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διαγνωστικά (λήψη βιοψίας) και θεραπευτικά (σταθεροποίηση).