Παγίδευση ωλένιου νεύρου

Παγίδευση ωλένιου νεύρου

Το ωλένιο νεύρο, ξεκινάει από τον αυχένα, συνεχίζει τη διαδρομή του μέχρι τον αγκώνα περνώντας από ένα οστέϊνο κανάλι, προχωρά κάτω από τους μυς του αντιβραχίου, περνά από την παλάμη και φθάνει μέχρι το μικρό δάκτυλο και το μισό του παράμεσου. Ελέγχει τους περισσότερους μικρούς μυς και κάποιους μεγαλύτερους μυς του αντιβραχίου, προκειμένου να επιτευχθεί η κίνηση, η αισθητικότητα, η ικανότητα έλκυσης βάρους κ.α.

Εάν το ωλένιο νεύρο πιεστεί σε κάποιο σημείο, προκαλείται μούδιασμα ή πόνος στον αγκώνα, το χέρι, τον καρπό, τα δάκτυλα. Η μεγαλύτερη πίεση που προκαλείται στο ωλένιο νεύρο, είναι στον αγκώνα και εμφανίζει συμπτώματα όταν υπάρχει κάταγμα, αρθρίτιδα, διόγκωση, κύστη στον αγκώνα. Τότε να συμπτώματα παγίδευσης του ωλένιου νεύρου δεν εμφανίζονται μόνο στον αγκώνα αλλά σε ολόκληρο το χέρι (αδυναμία αίσθησης στον παράμεσο και στο μικρό δάκτυλο, μούδιασμα έως και αδυναμία της μυικής μάζας.

Εάν διαγνωστεί με κλινική εξέταση και ηλεκτρομυογράφημα ότι υπάρχει παγίδευση ωλενίου νεύρου και τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν με συντηρητική θεραπεία, τότε με μικροχειρουργική μέθοδο (τομή 5 χιλιοστών στην έσω πλευρά του αγκώνα), ο νευροχειρουργός διανοίγει τη σήραγγα του ωλένιου νεύρου και το αποσυμπιέζει. Εάν η αποσυμπίεση δεν είναι δυνατή, το ωλένιο νεύρο μεταφέρεται σε άλλη θέση ή μπορεί και να αφαιρεθεί και τμήμα του οστού , ο έσω επικόνδυλος.

Η μέθοδος είναι απολύτως ασφαλής, αποτελεσματική, με τοπική αναισθησία και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270