Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ανεύρυσμα εγκεφάλου

Ανεύρυσμα εγκεφάλου χαρακτηρίζεται η κατάσταση όπου για κληρονομικούς, γενετικούς και παθολογικούς λόγους, διογκώνεται ο αυλός μιας εγκεφαλικής αρτηρίας. Άλλα ανευρύσματα δεν οδηγούνται σε ρήξη και άλλα – κυρίως στις ηλικίες 45-65 έτη- υφίστανται ρήξη και αιμορραγούν. Αποτελούν περιστατικά που χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης, διότι μπορεί ο ασθενής να καταλήξει από την αρχική αιμορραγία ή να αναρρώσει με μεγάλες ή μικρές αναπηρίες (με μακρύ χρόνο αποκατάστασης) ή χωρίς καθόλου νευρολογικές βλάβες

Τα περισσότερα ανευρύσματα διαγιγνώσκονται μετά από μία αιμορραγία, χωρίς να δώσουν προηγούμενα συμπτώματα. Το μέγεθος αλλά και η ανατομική θέση του ανευρύσματος καθορίζουν τις περισσότερες φορές τον τρόπο εκδήλωσής τους. Τέτοιες εκδηλώσεις είναι: Έντονη κεφαλαλγία, επιληπτική κρίση, αυχενική δυσκαμψία , έμετοι, φωτοφοβία, διπλωπία, πόνοι ή διάταση στις κόγχες των οφθαλμών, βλεφαρόπτωση, διαταραχή συνείδησης, πάρεση ή παράλυση εγκεφαλικής συζυγίας, παραισθησίες στο ήμισυ του προσώπου κ.α

Η διάγνωση των ανευρυσμάτων γίνεται με ψηφιακή αφαιρετική αγγειογραφία, με τρισδιάστατη αξονική αγγειογραφία ή μαγνητική αγγειογραφία, αναλόγως των εξετάσεων που σε κάθε περίπτωση θα υποδείξει ο νευροχειρουργός.
Η αιμορραγία του ανευρύσματος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στον εγκέφαλο, που ονομάζεται υποαραχνοειδής αιμορραγία.

Ο αγγειοσπασμός, δηλαδή όταν οι σπασμοί κάποιου αιμοφόρου αγγείου προκαλούν αγγειοσυστολή, είναι μια επιπλοκή της ρήξης του ανευρύσματος εγκεφάλου. Εκδηλώνεται συνήθως μεταξύ 3ης -14ης ημέρας μετά την αρχική αιμορραγία και έχει ως αποτέλεσμα, τη δευτερογενή ισχαιμία του εγκεφάλου. Γι΄ αυτό και η αντιμετώπιση των ανευρυσμάτων, καλό είναι να γίνεται κατά τις  τρεις πρώτες ημέρες.

Η χειρουργική αντιμετώπιση του ανευρίσματος, πραγματοποιείται με κρανιοτομή και αποκλεισμό της βάσης του ανευρύσματος με τη χρήση ενός ειδικού κλιπ (clipping ανευρύσματος).

Άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι ο εμβολισμός με καθετήρα. Τοποθετείται  στη μηριαία αρτηρία και προωθείται μέσω της αορτής προς τις αρτηρίες του εγκεφάλου για τον αποκλεισμό του ανευρύσματος.

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270