Η δισκοκήλη ή δισκοπάθεια ή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή πρόπτωση μεσοσπονδύλιου δίσκου ή οσφυϊκή ή ρήξη δίσκου, εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες και οφείλεται κυρίως σε γενετικούς λόγους που απλά μπορεί να επιδεινωθούν λόγω έντονης άσκησης, κλπ.

Η δισκοκήλη οφείλεται στην πίεση από τον πηκτοειδή πυρήνα στον ινώδη δακτύλιο και από αυτόν, στους συνδέσμους και στα νεύρα, με αποτέλεσμα την πρόκληση πόνου στη μέση ή στο πόδι. Όσο επιδεινώνεται η κατάσταση, αλλοιώνεται ο μεσοσπονδύλιος δίσκος, ο ινώδης δακτύλιος παθαίνει τέλεια ρήξη, ο πηκτοειδής πυρήνας μπαίνει μέσα στον νωτιαίο σωλήνα και προκαλείται πίεση της ρίζας του νεύρου, στο σημείο της βλάβη ή χαμηλότερα, πιέζοντας το νεύρο ή το μηνιγγικό σάκκο.
Το χαρακτηριστικό της πάθησης είναι αρχικά το μούδιασμα και στη συνέχεια ο οξύς πόνος στη μέση ή στον αυχένα. Στην οσφυϊκή δισκοκήλη, μπορεί ο πόνος να «χτυπά» σε ένα σημείο του ποδιού, του ισχίου ή του γλουτού και να προκαλείται μούδιασμα σε άλλα σημεία των άκρων, σε παράλυση του ενός ή σε σπάνιες περιπτώσεις και των δύο ποδιών. Επιδεινώνεται από την ορθοστασία, το βάδισμα, όταν ο ασθενής σκύβει προς τα πίσω.

Ο ασθενής με διαγνωσμένη δισκοκήλη, όταν εφαρμόσει ανεπιτυχώς θεραπείες συντηρητικές ενώ οδηγείται σε σταδιακή παράλυση του κάτω άκρου, πρέπει να αποφασίσει να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος. Όσο καθυστερεί, τόσο δυσκολότερη είναι η αποκατάσταση της νευρολογικής σημειολογίας.

Η σύγχρονη θεραπεία της μικροδισκεκτομής

Η σύγχρονη νευροχειρουργική περιλαμβάνει την αποσυμπίεση του μεσοσπονδυλίου δίσκου με μικροδισκεκτομή, δηλαδή με τεχνική ελάχιστα επεμβατική, με μικροχειρουργική τεχνική και χωρίς το «κλασικό χειρουργείο» που απαιτούσε και μακρύ χρόνο αποθεραπείας. Είναι μέθοδος ασφαλής, χωρίς επιπλοκές, λύνει οριστικά το πρόβλημα και ο ασθενής μπορεί να σταθεί όρθιος και να περπατήσει, συνήθως, αυθημερόν.

Η χειρουργική επέμβαση διαρκεί λιγότερο από μία ώρα. Γίνεται με γενική νάρκωση. Μέσα από μία τομή δύο εκατοστών, με τη βοήθεια του χειρουργικού μικροσκοπίου ο νευροχειρουργός αποκολλά τους μύες από τη σπονδυλική στήλη και αφαιρεί οτιδήποτε πιέζει το νεύρο (δίσκος, οστεόφυτα, σύνδεσμοι κ.α). Αφαιρείται πρώτα το τεμάχιο του δίσκου που πιέζει και στη συνέχεια διενεργείται δισκεκτομή.

Εάν απαιτείται σταθεροποίηση της οπίσθιας περιοχής της σπονδυλικής στήλης, τότε τοποθετείται σύστημα οπίσθιας δυναμικής με διαυχενικές βίδες σταθεροποίησης (posterior stabilization).

Υπάρχει πιθανότητα ο ίδιος ασθενής να χρειαστεί και τις δύο τεχνικές στήριξης που διενεργούνται ταυτοχρόνως, στην ίδια επέμβαση.

Τέλος, με ειδική ενδοδερμική ραφή γίνεται η αποκατάσταση του τραύματος.

Video - Παρουσιάσεις του ιατρού