Μεταστάσεις

Μεταστάσεις

Το 10% των ασθενών με καρκίνο σε άλλη πρωτοπαθή εστία, εμφανίζουν μετάσταση στη σπονδυλική στήλη και στο νωτιαίο μυελό, κάποια στιγμή. Συνήθεις εστίες μεταστάσεων, είναι ο προστάτης ή ο μαστός.

Η διάγνωση γίνεται όταν τα συμπτώματα ενοχλήσουν τον ασθενή. Αυτά συνήθως είναι ο πόνος στην πλάτη που χειροτερεύει τη νύχτα ή κατά την αφύπνιση και δεν αντιμετωπίζεται με αναλγητικά. Αντανακλά στα άνω ή κάτω άκρα και μπορεί να προκαλεί μυϊκή αδυναμία ή παράλυση κ.α

Η χειρουργική αντιμετώπιση των μεταστάσεων στοχεύει στην αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού των νεύρων με ή χωρίς σπονδυλοδεσία, για στήριξη της σπονδυλικής στήλης. Ανακουφίζει σημαντικά από τον πόνο και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

Η χειρουργική αντιμετώπισή τους εφαρμόζεται σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία. Επίσης, είναι λύση εκλογής, όταν υπάρχει παθολογικό κάταγμα με μετατόπιση του σπονδυλικού σωλήνα . Απαιτείται η σταθεροποίησή του με σπονδυλοδεσία για να μην οδηγηθεί σε παράλυση ο ασθενής.

Βιοψία δια βελόνης διενεργείται και όταν δεν έχει διαγνωστεί η πρωτοπαθής εστία, ώστε να ληφθεί τεμάχιο ιστού και να γίνει ιστοπαθολογική διερεύνηση για ταυτοποίηση.

Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς και το προσδόκιμο ζωής, είναι αυτά που καθορίζουν για τον νευροχειρουργό, την αναγκαιότητα ή μη της επέμβασης.

Η σπονδυλοπλαστική μπορεί να χρησιμοποιηθεί και διαγνωστικά (λήψη βιοψίας) και θεραπευτικά (σταθεροποίηση).

Απόστολος Καραγιαννίδης, MD, MSc

Νευροχειρουργός Εγκεφάλου – Σπονδυλικής Στήλης – περιφερικών νεύρων

Θεσσαλονίκη: 6945 933 533 – Κοζάνη: 24610 39 270